Westport - Franz Josef 277 km
Door: Ger en Tineke
Blijf op de hoogte en volg Tineke en Ger
14 Februari 2010 | Nieuw Zeeland, Franz Josef
We begonnen de dag weer vroeg, het wordt toch geen sleur? Na het douchen en disconnecten van de diverse connecties, vertrokken we naar een dichtbij gelegen zeehonden colonie. We waren er vrij snel en voor de grote massa. Een korte maar mooie wandeling naar een hoog gelegen uitkijkpost, en daar waren de zeehonden en zeehondjes... het lijkt wel of dit soort dieren nooit iets te doen heeft, meestal liggen ze te slapen of als ze jong zijn zijn ze aan het spelen. Volgens de borden zijn er in februari en maart alleen dameszeehonden met hun kroost, druk bezig met voeden en opvoeden. De heren zeehond "skipped town" voor andere en misschien veel belangrijkere bezigheden elders (volgens de info borden). Na een tijdje filmen en fotograferen gingen we op pad naar de volgende stop. Maar... daar stond een bord: next 110 km no gaspump!! En omdat ik steeds probeer zo weinig mogelijk te tanken waren we misschien niet in staat die 110 km te overbruggen. Dus terug naar Westport, alwaaar een tankbeurt de tank weer op peil bracht en we met een gerust hart de 110 k konden aanvangen Next stop Punakaiki, alwaar pancake rock formations en blowholes ehh... pardon? volgens de kaart te bezichtigen zijn... Nou dat moesten we dan maar eens doen. Een korte wandeling was voldoende en de pancake rocks bleken gelaagde rotsen te zijn waarvan het ontstaan door de geleerden niet geheel kon worden verklaard, dus hoef ik het misschien zus of zo gewauwel van de scientists niet door te geven, scheelt weer een pagina of 2. De blowholes is een ander verhaal... gewoon gaten in de rotsen door de zee en erosie ontstaan waar golven met kracht door worden geperst en dan ontstaan er fluitende geluiden en zelfs knallen .... pfff een mooi verhaal toch?
Na de favoriete bezigheid van alle vrouwen, dus ook van Tineke, shoppen!! gedaan te hebben, vertrokken we richting Greymouth, het weer was licht bewolkt en fris, maar het zonnetje kwam regelmatig door zodat het toch een aangename temperatuur was, achter het glas van de auto met de verwarming aan. Voorbij Greymouth kwamen bij Shantytown, een soort oud dorp waar je moet betalen om te kijken wat er vroeger hier in de buurt zoal gedaan werdt Heel erg leuk: er was een smit, net als die hoefsmit in Schagen Koos, maar hier geen paard, maar een beetje siersmeedwerk... verder een oud brandweer station met brandweerwagen, ladderwagen enz leuk, leuk; leuk maar voor de paarden ingespannen waren, was het (meestal houten) huis al afgebrand, dacht Tineke, Er stond ook een opgezette spuitgast met een spuitstuk, maar geen slang er aan, dus dat wordt ook al niks... Dan nog een soort stables (stallen), waar een aantal rijtuigjes in stonden, maar je mocht er niet aankomen, dus toch verder weer gewoon lopen dus pfff .... Verder allerlei huizen en gebouwen net zoals het openluchtmuseum, maar toch anders:). Heel leuk was ook de trein, een stoomtrein ... en die vertrok op tijd, kijk daar kunnen de NS een voorbeeld aannemen... maar milieutechnisch is het onverantwoordelijk.... nou ja er moet iets te klagen zijn... toch? Er was ook een houtzaagmolen, met een mooie film en geluidshow... Maar het klapstuk van de show was wel het goudpannen... Tineke werd uitgebreid verteld hoe het werkte en na een kwartiertje pannen en met de hulp van een ervaren man had ze toch haar goud te pakken.... in een klein kokertje ... wel leuk, anders zie je het alleen op de film en nu... toch zelf gedaan zei Tineke. We moesten weer verder want Franz Josef was het einddoel en dat was nog 135 k verder... De weg was lang en smal... dat valt ons elke keer op: de wegen zijn smal... de Naaldwijkseweg of de Delftsestraatweg zijn minstens een meter breder dan zo'n tweebaansweg hier.... Maar alles went, ook de bruggen hier, die heel vaak maar 1 baan breed zijn, ja effe wachten op de tegenliggers... Vakantie, tijd zat, je weet het wel... maar ondertussen zijn we al een dag achter op het originele schema..... morgen gaan we iets spectaculairs doen, maar dat lezen jullie morgen weer..
proost met een rose tje en een biertje...Ger en Tineke
14 Februari 2010 - 07:34
Ed & Karin:
Dat we alles van jullie mogen lezen is leuk maar dat we jullie nou ook nog eens op de wc moeten zien zitten?! Volgende keer deur dicht graag! -
14 Februari 2010 - 09:17
Barbara:
ja lekker ga het ook nog even spannend zitten maken op het einde, nu moet ik morgen weer kijken haha. Ik kom net thuis van een super restaurant, jim en danielle hadden me meegenomen voor valentijn, lief he. het was erg gezellie, nu snel naar bed, zwarte stinkerd mag vannacht bij mij slapen hahaha lekker scheten laten aan connors kant hahahahahahaha Nou veel plezier met morgen en de spannende bezigheid, Barbara -
14 Februari 2010 - 09:17
Iris:
Mooie foto's! Gaaf! Het sneeuwt hier alweer, het is toch niet te geloven... Bij jullie zie ik ook wat wolkjes, maar de temperatuur is een stuk beter! Geniet er maar lekker van! Gisteravond hebben we het schaatsen gekeken, Bob de Jong reed niet zijn beste race (5e), maar Sven Kramer deed het super. Hij moest nog wel even billenknijpen totdat iedereen geweest was... Maar het eerste goud is binnen! -
14 Februari 2010 - 09:18
Barbara:
he bij jullie is het al valentijn hahaha jullie zijn gewoon een dag voor natuurlijk. -
14 Februari 2010 - 09:21
Koos En Lenie:
Jullie genieten wel hé nou dat idee van vroeg op en vroeg erin dat staat me wel aan niks geen wijn en sigaren en lallen op de boot went er maar aan want zo gaat het van de zomer ook gebeuren
Hier vanmorgen weer sneeuw en wij gaan 4 dagen naar Preston Palace daar wel sigaren, wijn en lallen en laat naar bed
Heel veel plezier
Koos en Lenie -
14 Februari 2010 - 09:38
Tanja:
tien wat ben je afgevallen je benen zijn zo dun komt dat van al dat lopen kijk uit hoor straks pas je niet meer in de nieuwe collectie wat genieten jullie en wij ook wat een mooie foto's -
14 Februari 2010 - 09:56
Gerry:
Hoi Kiwi's, jullie lekker stoken in de auto, nou wij ook in huis br br.
Het is hier wit van de sneeuw, maar het is 0 gr
maar het is wel mooi. Was het water een beeetje koud Tineke je kijkt zo benauwd.
Gezellige Valentijnsdag.
groetjes Gerry -
14 Februari 2010 - 11:04
Vriend:
Heb je mijn Valentijn groet al ontvangen?
hier zitten we weer in de sneeuw voor de kachel ons warm te houden
suc6 verder
xx -
14 Februari 2010 - 11:14
Elly :
leuk lees nu ff elke dag jullie verslag ....en moet zeggen jullie zijn goed actief bezig dan is aan het eind van de dag dat roseetje en biertje wel verdiend...jammer je heb er zeker geen kachel om er eens ff lekker te stoken..hahahh
goeie reis weer verder he groetjes van ons -
14 Februari 2010 - 17:41
Gerry:
Hoi Jeroen zit jullie verslag te lezen, alles komt weer boven toen hij daar zat. Gaan jullie soms met de heli de lucht in.
Dat vonden zij prachtig zo over de gletsers vliegen.
We horen het wel.
Groet Jeroen en Gerry -
14 Februari 2010 - 18:25
Greet:
Nou ik heb mij even bijgelezen een dag of wat. Het duizelt me. Jullie beleven wat.
Wij blijven je volgen -
14 Februari 2010 - 21:08
Aad En Els,:
Hoi Tineke en Ger,
Na een weekje met eigen gezin heb ik wel wat tijd moeten nemen om alle verhalen te kunnen lezen. Het lijkt wel een werkvakantie zeg. s'morgens vroeg op en de hele dag op pad om een lange afstand af te leggen, veel te doen en te bekijken. Zo te lezen lukt dit jullie aardig. Vandaag ma opgehaald en jullie foto's laten zien en de reisverhalen heb ik uitgeprint en meegegeven om thuis te lezen. Veel plezier verder. Wij zijn wel benieuwd naar volgende nieuwe avonturen. -
19 Februari 2010 - 19:08
Arjan:
Wow net de verhalen gelezen van Fox Glacier en doubtful sound. alle herineringen komen weer boven. ik ben zo jaloers. jullie zitten nu echt op het mooiste eiland. ik ga het nu dagelijks volgen want de mooiere dingen komen nu.
groetjes neefje arjan en de frambozendreef vosjes