Doubtful Sound... wat een ervaring!! - Reisverslag uit Te Anau, Nieuw Zeeland van Tineke en Ger Vermeer - WaarBenJij.nu Doubtful Sound... wat een ervaring!! - Reisverslag uit Te Anau, Nieuw Zeeland van Tineke en Ger Vermeer - WaarBenJij.nu

Doubtful Sound... wat een ervaring!!

Door: Ger en Tineke

Blijf op de hoogte en volg Tineke en Ger

17 Februari 2010 | Nieuw Zeeland, Te Anau

woensdag 17 februari 2010

Pensionada's en vroeg opstaan... gaat dat samen? We hebben de proef op de som genomen en waren veel eerder wakker, eerder wakker; een beetje eerder wakker.... enz... tot eindelijk om 5.58 ik er uitging voor een snelle douche. Om 6.30 moesten we bij de achteruitgang van de camping staan om opgehaald te worden door een bus. Wij waren ruim op tijd, gedachtig mijn slogan liever een uur tevroeg dan een minuut te laat!! Maar het andere stel, ook van de camping had die instelling niet..... maar goed, we vertrokken toch volgens de chauffeur ruim op tijd,,, pfff de chauffeur was wel erg wakker, hij vertelde allerlei wetenswaardigheden over de streek, over Manapouri en Te Anau.... best wel interressant maar zo vroeg ..... In Manapouri stapten we over op een catamaranachtige boot die om 7 uur vertrok en met een flinke vaart over Lake Manapouri voer om ons af te leveren in West Arm, een soort tussenstop, VVV, toiletgebouw... whatever. Vlak daarbij ligt een powerstation waar, ik citeer, 18% van de electrische energie van New Zealand gegenereerd wordt door een waterkrachtcentrale met water uit Lake Manapourie dat dan wordt afgevoerd naar Doubtful Sound, Je kan de centrale ook bezichtigen, maar wij dachten dat het net zoiets zou zijn als de centrales van Niagara Falls of van de Hoover Dam, en daar zijn we ook nog nooit ingeweest.... Van West Arm werden we, weer met een bus, naar Doubtful Sound gereden... De rit ging over Wilmot Pass, 22 km lang is deze weg en op het hoogste punt 670 mtr hoog... haarspeldbochten en stevige hellingen en afdalingen op een grindweg... maar nu hoefde ik niet zelf te sturen.. Na deze beproeving was het aangenaam rusten op de boot... een soort cruise, 3 uur lang keken we onze ogen uit, werden we met allerlei wetenswaardigheden om de oren geslagen, zagen grote bottlenosedolfijnen ons negeren en voorbij zwemmen, keken naar tientallen furseals op een rots in de monding van de Sound, hoorden enige minuten "de stilte'' nadat alle machines van de boot waren uitgezet... met slechts het geluid van een golfje op een strandje en van een paar vogels als enige verstoring....
Waren we weg gegaan met bewolking en mist hoog in de bergen... nu was de zon al weer aardig door gekomen en dat gaf weer een heel ander beeld aan al dat moois... foto's, film en nog meer foto's en film... Het wordt moeilijk kiezen, dat weet ik nu al.... De terugtocht met de bus over de pas was wat relaxter... er werd hier en daar gestopt om een foto'tje te maken en toen vielen ons nogal wat bomen op, bedekt met mos, grillig en oud... Een dag eerder waren we langs filmlocaties van "The Lord of the ring" gereden en deze bomen pasten precies in dat verhaal....
De tocht was een fantastische ervaring en liet ons de natuur van ZuidWest New Zealand zien, ongerept en toch in beweging.... De bergen daar groeien even hard als vingersnagels 2,5 cm per jaar, dat komt oa doordat deze op een breuklijn liggen tussen de Pacific & Indo-Australian platen waar bij grote krachten regelmatig aardbevingen in deze regio veroorzaken.... Een eilandje in de monding van de sound was na een aardbeving kortgeleden 14 cm hoger geworden... les 1 :)

Nou dat was het weer voor vandaag... het bier wacht....
groeten Ger en Tinek

• 17 Februari 2010 - 06:21

Barbara:

Nou proost dan maar ! hebben jullie wel verdiend na zo'n lange dag, misschien hebben ze ook lokale sigaren ergens haha dat zou top zijn, ger neem er ook een haha
    Ik heb uitslagen van alle baby/gezond testen die ik heb laten doen, alles is prima, pff fijn weer, op naar het volgende stadium en jullie naar de volgende bestemming, gr Barbara

• 17 Februari 2010 - 06:22

Barbara:

Leuk vest Ger, die witte staat je puik

• 17 Februari 2010 - 20:20

Vriend En Vriendin:

wat n ervaringen
    begint nu echt leuk te worden.
    wat lezen wij in de reactie van Barbara? hebben wij wat gemist?
    volg je het schaatsen nog? xx

• 18 Februari 2010 - 03:16

Bert And Margaret:

Wow!! what beautiful pictures..what beautiful scenery!! You are sure seeing lots of the countryside..and to be able to see dolphins and seals..very special indeed..You are going to have lots of pictures.. groetjes Bert and Mar

• 18 Februari 2010 - 03:30

Bert And Mar:

Watched speed skating tonight..Nederland got 4th 5th 6th.. canada even further behind.UsA got the gold:(..doei Mar

• 19 Februari 2010 - 07:12

Ed & Karin:

We zitten te popelen op de volgende verhalen! Milou en Sven hebben vandaag de kaarten ontvangen - helemaal happy!! Hopelijk gaat alles nog goed?!

• 19 Februari 2010 - 09:07

Bas:

Hai beiden, wat gaaf om dat allemaal te mogen zien, straks hebben jullie weer een rugzak vol met mooie foto's, films en herinneringen, veel plezier nog verder. en hebben we iets gemist?
    we lezen jullie verslagen met plezier.
    Het dooit hier nu als een grote.
    groetjes.

• 19 Februari 2010 - 10:18

Pam:

Dit kan niet hoor!! Al 2 ochtenden sta ik stil-geen gereis!! Hopelijk gaat het goed met jullie en hebben jullie echt een paar dagen rust-ook vande verslagen publiceren!!!Nog veel plezier-hartelijke groetjes,PAM

• 19 Februari 2010 - 11:57

Elly:

waar zijn jullie nu????
    net als meer trouwe fans kom ik ook weer ff gluren en zie weer niets?? Hoop dat alles oke is??? Nu hoop dat we snel weer wat te lezen hebben.
    groetjes elly

• 19 Februari 2010 - 22:12

Barbara:

Bedankt voor de kaart, wow die is er snel zeg, in 4 dagen! was een goede postduif denk ik. heel leuk!

• 20 Februari 2010 - 04:37

Bert En Margaret:

Canada stond op podium met nederlands gisteren avond..leuk eh?? Canada goud nederland silver en bronze.. Hoop alles goed gaat..ik vont het leuk om te zien en lezen jullie dag..Ik ziet dat ik niet alleen ben:) Jullie hebben gewoon en "fan club" groetjes Mar en Bert